Μπομπ Σφουγγαράκης - Πόσο σκληρός είσαι; (teaser)

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Βιογραφία του Μπομπ Σφουγγράκη

Μπομπ Σφουγγαράκης (αγγλ. SpongeBob SquarePants) ονομάζεται αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων. Προβάλλεται στην Αμερική από το 1999 και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το Star και από το Nickelodeon. Πρωταγωνιστής της είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής, ένας θαλάσσιος σπόγγος, που με την αστείρευτη αισιοδοξία του αλλά και τη δόση αφέλειας που τον διακατέχουν, αντιμετωπίζει ποικίλες υποβρύχιες καταστάσεις.

Πλοκή

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, όπως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες της εκπομπής, μένει στον βυθό της θάλασσας, συγκεκριμένα στον Βυθό του Μπικίνι, κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. Το σπίτι του είναι ένας ανανάς, αν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σπίτια εκτός των πρωταγωνιστών είναι περίπου όμοια μεταξύ τους, κατασκευασμένα από σίδερο. Οι γείτονές του είναι ο Πάτρικ, ο οποίος είναι ο καλύτερός του φίλος, και ο Καλαμάρης. Δουλεύει σε ένα γνωστό φαστφουντάδικο, τον Τραγανό Κάβουρα ως μάγειρας. Ο Ευγένιος Καβούρης, συχνά αποκαλούμενος ως Κύριος Καβούρης, είναι ο εργοδότης του, που εκμεταλλεύεται την αφέλειά του προς όφελός του, κάτι που ο Μπομπ δεν καταλαβαίνει. Ο Μπομπ, επίσης, παρακολουθεί μαθήματα πλοήγησης και έχει ένα σαλιγκάρι για κατοικίδιο, τον Γκάρυ. Η Σάντυ, μια δυναμική σκιουρίνα που ήρθε από το Τέξας έδωσε άλλο νόημα στη ζωή του.

Ηλικία τηλεθεατών

Παρόλο που η σειρά αυτή είναι κινούμενα σχέδια, δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Το αντίθετο μάλιστα, έχει σχεδιαστεί κυρίως για εφήβους και ενηλίκους, κυρίως επειδή υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν γίνονται κατανοητά από παιδιά κάτω των 13 χρονών. Αυτά μπορεί να είναι διακωμωδήσεις ή πολιτικά μηνύματα.

Η γέννηση της σειράς

H ιστορία του Μπομπ Σφουγγαράκη Τετραγωνοπαντελονή αρχίζει το 1993, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το καρτούν Η Νέα Ζωή του Ρόκο (Rocko's Modern Life), με παραγωγό τον Στίβεν Χίλενμπεργκ (Steven Hillenburg). Εμπνευσμένος από τους χαρακτήρες της τελευταίας σειράς, άρχισε το 1996 να δημιουργεί σκίτσα των ηρώων του Μπομπ Σφουγγαράκη. Έτσι, μαζί με τον παραγωγό Ντέρεκ Ντράιμον (Derek Drymon), έφτιαξαν τα πρώτα επεισόδια το 1998. Το αρχικό όνομα του ήρωα ήταν Spongeboy αλλά όταν ο Χίλενμπεργκ ανακάλυψε ότι υπήρχε άλλη σειρά κινουμένων σχεδίων με το όνομα αυτό, το άλλαξε σε Spongebob.
[Επεξεργασία] Πορεία

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε την 1η Μαΐου του 1999, και ήταν το Help Wanted (Ζητείται Βοηθός). Στη συνέχεια του χρόνου συνεχίζονταν να προβάλλονται τακτικά νέα επεισόδια από το αμερικάνικο κανάλι Nickelodeon. Η σειρά συνεχίστηκε την περίοδο 2000 - 2003 σε 3 κύκλους σειρών. Για πολλούς λόγους ήταν πιθανό να σταματούσε οριστικά η προβολή της εκπομπής το 2004. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ο 3ος κύκλος (2003 - 2004) θα ήταν ο τελευταίος, και ότι το τελευταίο επεισόδιο, Pranks A Lot (Όλα Για Τις Φάρσες), θα προβαλόταν τον Οκτώβριο του 2004, σχεδόν ταυτόχρονα με την ταινία Μπομπ Σφουγγαράκης: Η ταινία.

Τελικά, μετά από καθολική απαίτηση των εκατομμυρίων θαυμαστών της σειράς, ανακοινώθηκε στα τέλη του 2004 η συνέχεια της σειράς το 2005. Έτσι, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, συνεχίζεται η εκπομπή κανονικά. Πέρα όμως από την προβολή της στο Nickelodeon, συνεχίζεται και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το MTV. Επίσης εκδόθηκαν μερικά ειδικά επεισόδια των 30 λεπτών, όπως το Μήπως Είδατε Το Σαλιγκάρι;, καθώς και εορταστικά: Χριστουγέννων, Χάλοουϊν, Αγίου Βαλεντίνου, κτλ. Στην Αμερική, η πρώτη τηλεταινία της σειράς, Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα προβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2007, ενώ στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009.

Το Nickelodeon ανακοίνωσε πως έχουν κατοχυρωθεί 9 κύκλοι σειρών, ενώ αυτό το διάστημα ξεκίνησε να προβάλλεται ο 8ος.
[Επεξεργασία] Χαρακτήρες

Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς κατοικούν όλοι στον Βυθό του Μπικίνι.
[Επεξεργασία] Κύριοι χαρακτήρες

Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης (αγγλ. SpongeBob SquarePants) είναι ένα αρσενικό σφουγγάρι, 24 χρονών. Έχει για σπίτι του έναν ανανά. Δουλεύει στον Τραγανό Κάβουρα ως ικανός μάγειρας και είναι αυτός που φτιάχνει τα νοστιμότερα καβουροπάτι σε ολόκληρη τη θάλασσσα. Οι φίλοι του είναι ο Πάτρικ και η Σάντυ, ενώ φιλοδοξεί να κάνει παρέα με τον Καλαμάρη, που είναι συνεργάτης του, όμως εκείνος δεν τον αποδέχεται. Είναι πρόσχαρος, καλόκαρδος και πρόθυμος να βοηθήσει τους πάντες. Το αγαπημένο του άθλημα είναι το ψάρεμα τσούχτρας, ενώ έχει πολύ ταλέντο στο να δημιουργεί ευφάνταστες φούσκες. Η πολεμική τέχνη που τον ενθουσιάζει είναι το καράτε, που το εξασκεί συχνά με τη Σάντυ.

Γκάρυ το Σαλιγκάρι

Ο Γκάρυ (αγγλ. Gary the Snail) είναι το κατοικίδιο σαλιγκάρι του Μπομπ. Δεν μιλά ποτέ, αλλά παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά της γάτας, το πιο προφανές από αυτά είναι το νιαούρισμα. Είναι αρκετά εξυπνότερο από τον ιδιοκτήτη του, αλλά και από τους περισσότερους κατοίκους του βυθού του Μπικίνι.

Πάτρικ Αστέρης

Ο Πάτρικ Αστέρης (αγγλ. Patrick Star) είναι ένας αρσενικός αστερίας. Η οικία του είναι ένας λάκκος καλυμμένος με έναν βράχο. Δεν εργάζεται ποτέ. Είναι πολύ χαμηλής νοημοσύνης και αδύνατης μνήμης, αγαπά όμως πραγματικά τον Μπομπ και του είναι πολύ πιστός. Περνάει πολλές ώρες μαζί του και η αγαπημένη τους ασχολία είναι το ψάρεμα τσούχτρας.

Καλαμάρης Πλοκάμιας

Ο Καλαμάρης Πλοκάμιας (αγγλ. Squidward Tentacles) είναι ένα αρσενικό χταπόδι, κάτι που δήλωσε ο δημιουργός της σειράς. Για κατοικία του έχει ένα άγαλμα από το Νησί του Πάσχα και δουλεύει ως ταμίας στον Τραγανό Κάβουρα. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα συμφεροντολόγος και οξύθυμος. Λατρεύει τις καλές τέχνες: τη ζωγραφική, τη μουσική και το χορό. Μάλιστα ως κύριο χόμπι έχει το κλαρινέτο, αν και δεν τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης τον θεωρεί φίλο του, χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο Καλαμάρης εκνευρίζεται αφάνταστα μαζί του και δεν τον συμπαθεί. Η ζωή του αμαυρώνεται καθημερινά, λόγω των ενοχλητικών γειτόνων του Μπομπ και Πάτρικ.

Ευγένιος Καβούρης

Ο "κύριος Καβούρης" (αγγλ. Eugene H.Krabs), είναι ένας αρσενικός κάβουρας, γεννημένος στις 30/11/1942, την ίδια μέρα με τον Πλαγκτόν. Για σπίτι του έχει μια άγκυρα, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τραγανός Κάβουρας όπου δουλεύει ο Μπομπ και ο Καλαμάρης. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα τσιγκούνης και εκμεταλλευτής. Κάποια στοιχεία του θυμίζουν το Σκρουτζ Μακ Ντακ. Έχει μια κόρη, την Πέρλα, η οποία είναι φάλαινα.

Σάντυ Φουντούκη

Η Σάντυ Φουντούκη (αγγλ. Sandy Cheeks) είναι μια δραστήρια σκιουρίνα. Ήρθε από το Τέξας στον Βυθό του Μπικίνι για να μελετήσει την υποβρύχια ζωή, αφού ασχολείται με την επιστήμη και τις μελέτες. Κατοικεί σε ένα γυάλινο θόλο προστατευμένο από το νερό, αφού είναι ζώο της ξηράς. Είναι πολύ έξυπνη και φιλική, αλλά και ο πιο βίαιος χαρακτήρας της σειράς, κάτι που δικαιολογείται από την τεξανή καταγωγή της. Της αρέσει το καράτε, αν και είναι κορίτσι, και λατρεύει να παίζει με τον Μπομπ!

Πλαγκτόν

Ο Σέλντον Πλαγκτόν (αγγλ. Sheldon Plankton) είναι ένα αρσενικό ζωοπλαγκτόν που λειτουργεί το εστιατόριο "Φιλικός Κουβάς" (αναφέρεται και ως "Κουβάς της Παρέας", "Κουβάς Δολώματος" ή "Τριμμένο Δόλωμα"), ανταγωνιστικά στον "Τραγανό Κάβουρα". Σκοπός της ζωής του είναι να έχει μεγαλύτερη πελατεία από τον Ευγένιο Καβούρη, που είναι παιδικός του φίλος αλλά πλέον ανταγωνιστής του, όμως δεν το κατάφερε ποτέ. Έτσι, αυτό που σκέφτηκε είναι να κλέψει τη συνταγή του Καβουροπάτυ του Καβούρη, μιας και είναι πολύ πιο νόστιμο από το δικό του μπιφτέκι. Η συζυγός του είναι η Κάρεν, η οποία είναι ένας υπολογιστής.
[Επεξεργασία] Δευτερεύοντες χαρακτήρες

Κυρία Παφ

Η κα Παφ είναι ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της σχολής πλοήγησης του Βυθού του Μπικίνι, στην οποία παρακολουθεί μαθήματα ο Μπομπ Σφουγγαράκης. Είναι ένα ψάρι μπαλόνι που όταν το αγγίζεις φουσκώνει. Είναι ξανθιά, καλοντυμένη αλλά όμως χήρα, και αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα επεισόδιο, επ. "Τραγανός Έρωτας", ο Κύριος Καβούρης την είχε ερωτευτεί. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης είναι ο χειρότερος μαθητής της και της έχει γίνει έμμονη ίδεα, καθως ο Μπομπ εέχει δώσει 39 φορές και δεν έχει καταφέρει να πάρει το δίπλωμα.

Πέρλα Καβούρη

Η κόρη του Ευγένιου Καβούρη, Πέρλα (αγγλ. Pearl Krabs), είναι μία έφηβη φάλαινα. Η συμπεριφορά της είναι μάλλον ανώριμη, λόγω της ηλικίας της αλλά ίσως και από αντίδραση στον πατέρας της. Ο Καβούρης, παρά την αγάπη που της έχει, την πληγώνει με τις πράξεις του, εξ' αιτίας της απληστίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε κάθε της γενέθλια, της διοργάνωνε πάρτι με πολύ λίγα και φτηνά υλικά, ενώ το μόνο κέρασμα που προσέφερε στους φίλους της ήταν νερό. (Κι αυτό με φιλοδώρημα!). Λογική εξήγηση για το γεγονός ότι είναι φάλαινα δεν δόθηκε σε κανένα επεισόδιο μέχρι στιγμής, αλλά πιθανότατα η μητέρα της να είναι επίσης φάλαινα και είτε να έφυγε από το σπίτι, είτε να την έχασε.

Λάρυ Αστακός

Ο Λάρυ είναι ο ναυαγοσώστης της λιμνoθάλασσας Γκου (αγγλ. Goo Lagoon) του Βυθού του Μπικίνι. Είναι πολύ μυώδης και όλα τα θυλικά ψάρια του βυθού τον λατρεύουν. Η ζωή του είναι δραστήρια αφού του αρέσουν τα ακροβατικά και οι επιδείξεις δύναμης. Είναι φίλος με τη Σάντυ και με το Μπομπ, αφού στο επεισόδιο "Σκισμένα Παντελόνια", οι τρεις τους παίζουν στην παραλία φρίσμπι, επιδεικνύονται στην άρση βαρών και κάνουν σερφ. Μάλιστα, ο Μπομπ δείχνει να τον ζηλεύει γιατί φοβάται να μην χάσει τη Σάντυ από φίλη, μιας και κάνει αρκετή παρέα με τον Λάρυ.

Κάρεν

Η Κάρεν είναι η σύζυγος του Πλαγκτόν. Είναι υπολογιστής και επικοινωνούν μέσω μιας οθόνης, που άλλοτε είναι στημένη στον τοίχο και άλλοτε είναι φορητή και κινείται σε ρόδες. Φέρει τα αρχικά W.I.F.E. (Wired Integrated Female Electroencenphalograph = Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Θηλυκού Ηλεκτροεγκεφαλογράφου), που σημαίνουν σύζυγος, και σκοπός της ύπαρξής της δεν είναι μόνο η συντρόφευση του Πλανκτόν, αλλά και η βοήθειά της στα σχέδιά του.

(Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80_%CE%A3%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82)

2 σχόλια:

  1. Μπομπ Σφουγγαράκη... πολλά συγχαρητήρια... μπράβο....
    Η θέση σου στην ψηφοφορία... δείχνει πόσο σε αγαπούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάτρικ για μία ζωή της καλύτερες ατάκες λέει

    ΑπάντησηΔιαγραφή